De term dominantie hoor je vrijwel overal, vooral wanneer een hond uitvalt of agressie vertoont, wordt deze direct bestempelt als dominant. Voor de mens staat agressief gedrag gelijk aan dominant gedrag. Alleen zegt dominantie niets over agressie, het zegt iets over de interactie tussen individuen. Een hond die van zich afbijt en zijn ruimte aangeeft aan een onbehouwen vreemdeling die op hem af komt stormen, is niet dominant of agressief. Hij geeft simpelweg aan dat hij geen zin heeft in interactie met een vreemde. Tenslotte hebben ze geen enkele relatie met elkaar en zijn het toevallige voorbijgangers. We kunnen wel spreken over ZELFVERZEKERD en ONZEKERHEID .Over het algemeen genomen kun je aan honden en hun gedrag wel zien of ze zelfvertrouwen hebben of juist wat onzeker. Dat kan zich uiten in hoe ze reageren op prikkels van buitenaf, of wat de hersteltijd is wanneer ze van iets zijn geschrokken. Een hond die minder zelfvertrouwen heeft, wat onzeker is , dus mentaal minder stabiel, heeft een lagere belastbaarheid. Deze zal dus in de meeste gevallen meer tijd nodig hebben om te herstellen van prikkels en gebeurtenissen. ZELFVERZEKERDHEID zegt helemaal niets over de mate van agressiviteit. Honden die zelfverzekerd zijn zullen juist minder conflicten hebben. Zij zijn degene die mentaal stabiel zijn, en zich niet snel storen aan het gedrag van anderen. Het zijn juist de rustige honden die zich niet snel gek laten maken. Een ONZEKERE hond wordt vaak door de mens als dominant bestempeld. Dat komt doordat een onzekere hond vaak veel kabaal maakt richting anderen, stoer wilt overkomen en ook anderen najaagt. Dit allemaal om indruk te maken op de ander, tenslotte is aanval de beste verdediging. De ZELFVERZEKERDE hond maakt makkelijk contact wanneer hij daar behoefte aan heeft. Deze hoeft zichzelf niet te bewijzen, en met veel bombarie indruk proberen te maken op de ander. Dat is namelijk helemaal niet nodig want zijn ego hoeft niet “gestreeld “ te worden. Eigenlijk werkt het net zo in de mensenwereld…
Tot slot: Honden zijn in principe conflict vermijdend, aan ons dus de schone taak om ervoor te zorgen dat zij mentaal en fysiek in balans zijn…
Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Janet Toele, Hond & Baas Coaching. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan.