HBC-21

HELP DE PUBERTIJD!!

Een pupje; superleuk, schattig en aandoenlijk….. Je kunt ze bij tijd en wijle wel opvreten zo lief zijn ze. Je doet je best om ze de juiste opvoeding te geven, zindelijkheidstraining, socialisatie, het leren luisteren naar commando’s en je gaat al dan niet op puppycursus. Je denkt dat je de puppytijd redelijk goed bent doorgekomen en dat deze tijd de meest moeilijke periode is, want puppy’s kunnen behoorlijk vermoeiend zijn.
En dan bereiken ze de leeftijd van 6 maanden… Hallo pubertijd!
Bijna alles wat je je hond hebt proberen bij te brengen lijkt verspilde moeite. Waar hij vorige week nog keurig luisterde wanneer je hem riep om te komen , lijkt hij ineens bananen in zijn oren te hebben…Hoe dan ? je hebt zo je best gedaan de eerste maanden???
Welkom in de pubertijd van je hond…De hormonen beginnen op te spelen en alles wat ze geleerd hebben lijkt ineens te zijn verdwenen. Tijdens de puberteit is het belangrijk om de zorgvuldig opgebouwde basis te behouden. Door middel van een consequente opvoeding en duidelijke regels , en toch ook weer die socialisatie. Positieve ervaringen zijn ook in de pubertijd belangrijk, net als in de puppytijd.
De geslachtshormonen spelen een zeer grote rol in de pubertijd, deze hormonen gieren door het lichaam wat in de meeste gevallen zorgt voor wat wij als onacceptabel gedrag ervaren.
Geslachtshormonen zijn betrokken bij verschillende processen en functies in het lichaam , dus niet alleen de voortplanting. Ze zorgen bijvoorbeeld ook voor een goede stofwisseling, juiste groei en ontwikkeling van lichaam en geest, invloed op de functies van organen, spijsvertering, en hebben invloed op gedrag, gevoel en emoties.
In veel gevallen worden de geslachtshormonen deels weggenomen door castratie en/ of sterilisatie omdat wij bepaalde gedragingen niet fijn vinden.
Teefjes worden loops, wat als lastig wordt ervaren: al dat bloed is vies, ze wordt schijnzwanger, of we kunnen niet meer “normaal” buiten lopen tijdens de loopsheid.
Reuen worden “ dominant”: hij plast tegen elke boom, hij loopt weg wanneer er een loopse teef in de buurt is, hij “rijdt “op andere reuen, etc.
Hoewel wij bepaald gedrag dus als heel vervelend ervaren, het is dus heel normaal dat je puberhond bepaald gedrag vertoont. Het hoort er nu eenmaal bij, net als bij mensenpubers die je af en toe ook wel eens het huis uit zou willen zetten 😉
De pubertijd is een volkomen natuurlijk proces, je hond maakt een andere fase door in zijn leven en is nu geen pup meer. De basis is gelegd in de puppytijd maar pubers blijven bijleren. Ze ontwikkelen zich tot ze volwassen zijn, zowel mentaal als fysiek ( net als mensenpubers).
Afhankelijk van de hond en het ras, duurt de pubertijd ongeveer tot 2 a 2 ½ jaar wanneer ze mentaal en fysiek zijn uitgegroeid.
Houd er rekening mee dat een puber, net als een pup, verschillende angstfases doormaakt. Hoeveel angstfases een hond doormaakt verschilt per hond, ook hoe lang 1 bepaalde angstfase duurt verschilt. Gemiddeld maken honden zo´n 4 a 5 angstfases door.
De eerste angstfase kan worden opgemerkt tussen de 8-12 weken en de laatste tussen de 14 en 16 maanden.. Tijdens deze fases kan een negatieve ervaring voor de rest van zijn leven in het geheugen bewaard blijven, en soms leiden tot een levenslange angst (trauma).
Toch zijn deze angstfases belangrijk om door te maken en zelfs van cruciaal belang. Pups zijn de eerste weken van hun leven vrij onbevangen en soms zelfs roekeloos. Angst zorgt er ook voor dat dieren zich bewust worden van gevaren en dit uit de weg gaan.

Waar een pup nog redelijk afhankelijk is , wil een puber zelfstandig worden en zich los maken van jou als baasje. Een puber bekijkt de wereld met andere ogen, niet alleen de wereld maar ook zijn baasje. Eigenlijk een heel natuurlijk proces, bij honden die in een roedel zonder mensen leven wordt er ook van ze verwacht dat ze zelfstandig worden zelf beslissingen gaan nemen, uiteindelijk de roedel verlaten, of gaan bijdragen in het voortbestaan.
Bij ons in de mensenwereld werkt het net zo, kinderen maken de pubertijd door om zich te kunnen ontwikkelen tot volwassen personen, die de ouders niet meer nodig hebben, en uiteindelijk op zichzelf gaan wonen.
Allemaal heel leuk en aardig natuurlijk, maar je wilt natuurlijk wel dat je puberhond naar je luistert wanneer je hem roept , de boel thuis niet stukt maakt en zich redelijk sociaal in de maatschappij gaat gedragen.
Zoals al eerder genoemd is een consequente opvoeding belangrijk, en het grenzen stellen. Een belangrijk punt in de opvoeding van een puber:
HET BEGRENZEN
Ook een puberhond zal continu je grenzen opzoeken en daar overheen willen gaan, stel je grenzen duidelijk vast en wees consequent hierin. Leer je hond respect en manieren zodat hij weet, wanneer hij eenmaal volwassen is , om op de juiste manier met mensen en zijn soortgenoten om te gaan. Maar maak er geen halszaak van als het even niet lukt, of als je het gevoel hebt dat je totaal niet binnenkomt bij je hond met alles wat je doet of zegt. Opvoeden is voornamelijk ook het anticiperen op het gedrag. Kijk naar je hond als individu en welk rastypische eigenschappen heeft hij? Accepteer ook dat een hond niet altijd maar wilt doen wat het baasje zegt, laten we eerlijk zijn, wie wilt altijd maar doen wat een ander zegt? Ook een hond is een individu met een eigen karakter en wil.
Speel daar op in en maak het leuk, de hele dag politieagentje spelen is voor beide partijen alleen maar negatief, en kan het averechtse effect hebben van wat je wilt bereiken.

Wees gerust, je bent echt niet het enige hondenbaasje die zuchtend en steunend bij het uitlaatveld staat omdat je hond niet komt, treuzelt en wegrent. Het hoort erbij, geduld , geduld, doorzettingsvermogen, consequent blijven , geduld en een goede dosis humor.
Je hond kan er echt niets aan doen dat zijn hormonen volop door het lijf gieren, dat hij in een angstfase zit, of dat hij simpelweg gewoon net als ieder ander eens doet waar hij nu zin in heeft.

Alles gaat voorbij en niets duurt voor altijd, ook de pubertijd niet…Bedenkt dat de perfecte hond niet bestaat en geniet van elkaar…..

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Janet Toele, Hond & Baas Coaching. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen is wel toegestaan.

SHARE ARTICLE

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn