Één van de grootste ergernissen bij hondeneigenaren is toch wel een loslopende hond die op jouw aangelijnde hond af komt stormen.
” Hij doet niets hoor!” roept de eigenaar dan vanuit de verte, terwijl jij uit alle macht je hond rustig probeert te houden.” Kun je je hond misschien even terugroepen en bij je houden?” vraag je beleefd. ” Hij wil alleen maar spelen hoor, laat die van jou ook maar los dat gaat vaak veel beter.”
Toevallig heb ik laatst ook zo’n situatie meegemaakt. Ik raakte in een discussie met een niet zo vriendelijke meneer, die zijn jonge reu van een nogal pittig ras op mij en mijn aangelijnde honden liet aflopen. De lichaamstaal van deze reu vertelde mij dat dit niet goed zou aflopen, dus probeerde ik ruimte te creëren en hem tegen te houden, terwijl het baasje gewoon doodleuk doorliep. Op mijn vraag of hij zijn hond bij zich kon houden, antwoordde hij doodleuk dat als ik mijn honden niet los liet lopen ik dan maar ergens anders moest gaan lopen. Tja, normaal loop ik ook in gebieden waar ik weinig tot geen mensen tegenkom .En ze lopen ook 75% van de tijd los, maar ze moeten van mij ook netjes aan het riempje kunnen lopen in een woonwijk, en niet reactief reageren naar andere honden….
De meneer vond dat hij in een losloopgebied zijn hond niet hoefde aan te lijnen ( officieel mag je je hond daar niet los laten lopen maar het wordt gedoogd) . Nu hoorde ik al meerdere verhalen van hondeneigenaren over een man die zijn nogal imposante hond overal los laat lopen en op alle honden af laat gaan. Dat moest haast wel dezelfde zijn…
Enfin, om een lang verhaal kort te houden, er ontstond een discussie met een onredelijke meneer en een boze ik omdat ik toch enigszins wat begrip had verwacht ( zinloos en zonde van mijn energie ) .
Moet je nu gaan uitleggen dat die van jou helemaal niet wilt spelen? Of dat hij net is geopereerd en het rustig aan moet doen? Of dat hij een rugzak heeft, zeer angstig is en daarom uitvalt? Of dat je in training bent met hem? Of dat hij pijn heeft en daarom anders reageert? Wat de reden ook mag zijn, het maakt niet uit waarom jij je hond aangelijnd hebt. Feit is dat je een loslopende hond nooit naar een aangelijnde hond toe moet laten gaan. Dit kan namelijk voor vervelende én gevaarlijke situaties zorgen. Honden die aangelijnd zijn, gedragen zich vaak anders dan wanneer ze los lopen. Zeker wanneer ze ook nog eens om een reden aan de lijn lopen ( pijn, ziek, angst) , wat de reden dan ook mag zijn. Daarbij zorgt het ook nog eens voor stress, bij de hond én eigenaar. En stress is er al genoeg in de maatschappij….
Kortom, je weet niet waarom de ander zijn of haar hond aangelijnd heeft. Lijn daarom ook jouw hond aan, of hou hem in ieder geval bij je, oordeel niet en respecteer elkaars persoonlijke ruimte.
Dit geldt overigens ook voor aangelijnde honden in losloopgebieden. In dit soort gebieden MAG je je hond los laten lopen, het hoeft niet. En natuurlijk heeft iedereen een andere mening hierover. Want de vraag is, waarom zou je überhaupt in een losloopgebied gaan wandelen met je hond als deze geen behoefte heeft aan interactie met soortgenoten..
Een hond is een sociaal dier, maar dat betekent niet dat elke hond zit te wachten op een ontmoeting met een vreemde hond waar hij totaal geen connectie mee heeft . Willen wij elke willekeurige voorbijganger op straat de hand schudden en jezelf voorstellen ? Nee, precies, en waarom zouden wij ook? Wij mogen dan toch ook gewoon overal lopen ondanks dat wij geen behoefte hebben aan interactie met onbekenden? Zo is dat net als bij honden.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar honden die vrij leven op straat, gebeurd het vrijwel zelden dat honden uit verschillende roedels besluiten om met elkaar te “spelen”. Ze vermijden elkaar eerder dan dat ze sociale interactie hebben met elkaar.
Uitzonderingen zijn er altijd , want sommige honden willen ten alle tijde kennis maken met elke hond die ze tegenkomen. Omdat ze het leuk vinden, omdat ze nooit geleerd hebben om op een respectvolle manier met soortgenoten om te gaan, omdat ze hoog in hun adrenaline zitten, of omdat ze vrij grenzeloos zijn.
Wat het karakter van een hond ook is, en welke opvoeding ze ook hebben gekregen , niet iedereen is gecharmeerd van een enthousiaste hond met een hoog energielevel. En dat is prima, iedereen is anders, zowel in de mensen als in de hondenwereld.
Het lijkt allemaal zo eenvoudig, houdt rekening met elkaar, respecteer dat iedereen anders in het leven staat, en blijf ten alle tijde vriendelijk en respectvol.( dat geldt ook voor mijzelf )