ZELFREDZAAMHEID BIJ HONDEN
aloe-vera-blog

ZELFREDZAAMHEID BIJ HONDEN

Steeds vaker kom ik in de praktijk tegen dat honden te kampen hebben met gedragsproblemen als, verlatingsangst, onzekerheid, angst voor vreemde situaties, en dwangmatig aandacht vragen.
Honden die volledig afhankelijk zijn van hun baasje, die zich geen raad weten wanneer het baasje even de deur uit moet.

De honden die dit gedrag vertonen hebben in de meeste gevallen te maken met een lage zelfredzaamheid.
Zelfredzaamheid staat voor de mate waarop een individu in staat is zelfstandig zijn leven te leiden,
Dus dwz eigen keuzes maken en zelfstandig naar oplossingen zoeken.
Hierdoor wordt het zelfvertrouwen, het vertrouwen in het eigen kunnen, vergroot.
Het zoeken naar oplossingen en het overwinnen van problemen stimuleert namelijk de geestelijke gezondheid….

Een hond met een lage zelfredzaamheid wordt in de MEESTE gevallen gecreëerd door onszelf. Maar de vraag is, hoe doen wij dit?
Laten we eens een aantal dingen op een rijtje zetten :

*Er wordt veel te weinig gekeken naar een hond als eigen individu, ipv daarvan worden ze een verlengstuk van onszelf.
Wij mensen hebben nogal wat frustraties en emoties die wij met gemak projecteren en uitstralen naar onze honden.
In de hondenwereld staan deze emoties voor instabiele energie welke afwijkend gedrag veroorzaken.
Wees als hondenbaas eens bewust van jezelf, doe eens aan zelfreflectie, wat straal jij uit buiten wanneer je met je hond wandelt? Wat zijn je gedachten? Bedenk dat de riem een antenne is, gedachten zijn krachten…

*Laten wij ook eens bewust worden van hoe wij met onze honden omgaan. Alles wordt voor ze bepaald:
Hoe laat ze eten, hoe laat ze naar buiten mogen, welke richting we op wandelen, waar ze moeten slapen, wat hun slaapplek is (tegenwoordig is een bench om ze op te sluiten meer regel dan uitzondering), hoe lang ze alleen moeten zijn , etc. etc.

* Er wordt veel te weinig geanticipeerd op de instincten van een ras en de behoeften van een hond. Met hun vaardigheden wordt niets of nauwelijks iets gedaan, terwijl een hond daar juist behoefte aan heeft. Word er aan deze behoeften geen gehoor gegeven, dan ontstaan er bij de hond frustraties.

* Opvoeding is ook een heel belangrijk deel van een lage zelfredzaamheid. Een hond heeft behoefte aan duidelijkheid, regels en deze consequent uitvoeren. Respect en manieren bijbrengen , begrenzen en grenzen stellen. Een goed opgevoede hond weet wat er van hem wordt verwacht.
Ondanks dat ik zelf veel de vergelijking maak dat het opvoeden van een hond net zo werkt als bij een kind, moeten wij een hond vooral niet gaan vermenselijken.
Een hond heeft zeker emoties en gevoel, maar handelen puur instinctief hierop.
Geen gedachten, niet logisch nadenken maar reageren.

*Een hond teveel onderdrukken omdat de maatschappij vind dat ze moeten luisteren en zich in elke situatie moeten aanpassen aan ons .
Strak aan de lijn naast lopen, zitten , liggen , wachten , hier komen en doen wat wij zeggen en wat wij willen . Sociaal zijn met alles en iedereen , zindelijk worden binnen een paar weken , uren alleen thuis kunnen zijn, niet blaffen en vooral nergens op reageren .
Wanneer een hond niet in één keer een commando opvolgt bestempelen wij dat als eigenwijs, ongehoorzaam of zelfs dominant . En wat is er mis met een beetje dominantie ? Hebben we liever dan allemaal onzekere honden? Een echte dominante hond heeft zelfvertrouwen en een zelfoplossend denkvermogen . Niets mis mee lijkt mij …
Of wanneer het niet gaat op het tempo wat wij wenselijk vinden is er een probleem . Ligt het probleem bij de hond of bij de mens ? Misschien de lat minder hoog leggen en het verwachtingspatroon aanpassen ?

*Probeer thuis eens kritisch te kijken naar hoe jij met je hond omgaat. Loopt je hond de hele dag achter je aan? Heeft hij geen moment rust wanneer je thuis bent? Kan hij zichzelf niet “vermaken”? Dat zijn signalen dat je hond een lage zelfredzaamheid heeft.

Een aantal punten en oorzaken die ervoor zorgen dat je ongewild een gefrustreerde hond creëert die niet zelfstandig kan functioneren. Een hond die geen zelfvertrouwen heeft en afwijkend gedrag vertoont.

Een hond die niet ZELFREDZAAM IS……

Belangrijk is dus om eens te kijken naar waar die onzekerheid vandaan komt, hoe deze is ontstaan, waarom een hond afwijkend ongewenst gedrag vertoont en in hoeverre wij daar zelf debet aan zijn……
Dat vraagt om een stukje zelfreflectie en uit onze cognitieve dissonantie stappen…….

SHARE ARTICLE

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn